BissmiLah

Učenje mevluda, četeresnica i sedmina, kao i godišnjica i polugodišnjica

Posted by:

Mevlud je prvi put izmišljen od kralja el-Muzaffara, u regiji Mosula 625 h.g. Ova činjenica jasno govori da mevlud nije postojao do 7.stoljeća hidžri i da je tek tada prvi put uveden ova novotarija. 12. Rebi’ul-evvel je danas postao nacionalni praznik, a mevludi se sada organizuju i pri drugim okolnostima kao što je; rođenje djeteta, vjenčanja i sl. Samo iz ove historijske činjenice dovoljno je jasno da mevlud nije poznavan od Ashaba, tabiina, muslimana prije 7 vijeka po hidžri., te zato vjernik ne slijedi zastranjene puteve.

MNOGI TVRDE da Mevlud sadrži djelove Ibadeta kao; zikr i Dove, da je Ibadet učestvovati zato što se izgovaraju salavati, sluša Kur’an, isl. Ove riječi su neistina na Allaha subhanehu ve te’ala, i Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, i slične stvari Ashabi nisu radili te kako 1.400 godina poslije završetka Objave da ovakva djela budu bolja od Sunneta i prakse Ashaba, ono što Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i ashabi nisu radili nema niko pravo da uvede kao vjerski propis. Lijepo je rekao Imam Malik:” Ono što u vrijeme ashaba nije bila vjera ne može biti ni danas.” To znači iako mevlud sadržava Kur’an, dove i zikir on kao skup ljudi, na posebnom mjestu u posebno vrijeme ne može biti halal jer kao takav nije prenesen od ashaba. Shodno hadisu:” Ko uvede nešto što nije od islama, to se kod Allaha odbija”. Takav je slučaj i sa sedminama, četeresnicama i godišnjicama jer su one preuzete od kršćana i kao takvi su ne važeći u šerijatu. Oni koji se ismijavaju s tim ljudima čine veliki grijeh i bolje im je da se toga klone. Allah takvima prijeti velikom kaznom:

وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتَانًا وَإِثْمًا مُّبِينًا

” A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh.” (el-Ahzab 58 )

0


About the Author

Inteligentan - barem ja tako mislim, iskren- trudim se i misliman prije svega - nadam se..

Add a Comment

You must be logged in to post a comment.